Unikke arter af Afrika: Allenens Swamp Monkey

Allen's Swamp Monkey tilhører genren Allenopithecus af primatordren, og tilhører familien af ​​gamle verdenaber . De er præget af en stærk kropsbygning og grågrøn krops pels. Allen's sumpaben beboer sumpe, floder og mere åbne skove, herunder afgrøder. Denne art af abe er mest almindelig i lavlandskov i Congo-bækkenet i Den Centralafrikanske Republik Congo. Allen er Swamp ape arter findes også i Kamerun og vestlige regionen i Den Demokratiske Republik Congo. Allen's Swamp monkey conservation status er "Near Threatened", og den største trussel mod dens overlevelse er jagt.

Beskrivelse

Allen's Swamp ape har en stærkt bygget stil med grå, grøn og brun pels. Apen har et rødligt ansigt med lange hårbundter på kinden. Pelsen omkring skuldrene og nakken er længere sammenlignet med pelsen i andre dele af deres kroppe. Allenens Swamp-abe har en smule vævede fingre og tæer, en indikation af dens vandlevende livsform, og halen er normalt længere sammenlignet med sin krop. Kropslængden på en moden Allen's sumpaben strækker sig fra 18-20 inches. Halen når mere end 19 inches lang og er normalt længere end deres kroppe. Hannerne er forholdsvis større sammenlignet med kvinder, med en kropsvægt på 13 pund, mens hunnerne vejer lidt over 7 pund. Levetiden for Allens sump anslås at være ca. 28 år.

Sociale adfærd

Disse aber er daglige og sociale skabninger. De bor altid i en gruppe på 40 eller flere personer. Som mange andre primatarter praktiserer Allens træpæle social pleje for at styrke båndene mellem troppemedlemmer. Nogle gange kan mindre grupper bryde af til foder rundt. Allen er sump aber er hovedsagelig arboreal, bruger mest tid at hoppe fra træ til træ, men kan findes på jorden på udkig efter mad. Allens Swamp aber kommunikerer med andre medlemmer af troppen gennem opkald og bevægelser. Opkaldene omfatter dybe croaks, grunts og advarselskirre. Allenens aber dyrker frugt, frø, blade, fisk og små hvirvelløse dyr. De bruger normalt det meste af deres tid foraging i det lave vand og på åbne grunde. De vigtigste rovdyr af Allens sumpaber er slanger, raptorer og Bonobo, men deres sumpede levesteder dæmper dem fra farerne ved skoven.

Reproduktion

Allens sumpaber er polygynøse, med flere kvinder og mænd. Oplysningerne om parringsvaner i Allens Swamp-abe er meget sparsomme. Kvindelige fødsler til et afkom efter en svangerskabsperiode på 5-6 måneder og kan give anledning til tvillinger. Efter tre måneder er de unge fravænnet og modne efter 3-5 år. Allens Swamp aber fødes når som helst i året, men de fleste fødsler finder sted i juni. Hunnerne er kendt for at være de primære omsorgspersoner.

Bevarelsesinitiativer

IUCN lister Allen's sumpaben en nær truet art. CITES lister også aben under tillæg II, som er grupper af dyr, der ikke nødvendigvis er udsat for udryddelse, men som har brug for kontrol i handel for at sikre deres overlevelse. Jagt- og habitatdestruktion er truslerne mod Allens skovab. Apen er jaget for sit kød, der bruges til livsforbrug og kommercielle formål.