Truede hvaler

Hvaler er en integreret del af verdens marine økosystemer, der spiller en vigtig rolle i den marine fødevarekæde. Disse hvaler kontrollerer overvældningen af ​​marine populationer af krill og andre væsner i havet, som ellers ville hæmme væksten af ​​andre arter, der deler den marine habitat. Nogle af verdens truede hvalarter omfatter sei, blå og nordatlantiske højrehvaler, mens sårbare hvalarter er spermhvalen og finhvalen.

Kaskelothval

Spermhvaler, der besidder de største hjerner af alle dyr på Jorden, har også store mængder af et stof kendt som spermaceti i deres hoveder, som giver dem deres navn. Forskere mener, at dette stof kan hjælpe med hvalernes bevægelse ved at ændre deres opdrift. Spermhvalerne forbruger næsten et ton fisk og kvæler en dag og ofte dykker så meget som 3, 280 fod under havet på jagt efter rov. De er også meget omgængelige dyr og lever sammen i store grupper på 15 til 20 dyr, hvor kvinder ofte udviser fællespleje. Spermhvalerne er heller ikke blevet spart af menneskets udnyttende handling og i dag er de klassificeret som sårbare af IUCN. Spermhvalerne har en bred vifte af distribution, der omfatter både tropiske og tempererede hav og oceaner. De er primært jaget for deres olie og ambergis (et mavespildeprodukt fra hvalen), sidstnævnte et stof, der anvendes til parfume.

Sei hval

Seihvalerne er gigantiske væsner, der findes i de subarktiske og subtropiske dybe farvande i verdens oceaner. Disse hvaler forbruger omkring 900 kg mad hver dag og vokser op til en længde på 64 fod og vægt så meget som 28 tons. Krill, fisk og zooplankton udgør en stor del af deres kostvaner. Disse hvaler er også fremragende svømmere og kan bevæge sig i hastigheder så højt som 50 kilometer i timen. I slutningen af ​​det 18. århundrede og gennem det 20. århundrede blev sejhvalerne udstrakt jaget. I dag forbliver kun 80.000 af disse dyr, hvilket tvinger IUCN til at klassificere seihvalerne som truet. Hvalerne er nu beskyttet over hele verden med undtagelse af Japan, hvor nogle kommercielle hvaler af denne art stadig udføres.

Finhval

Finhvalerne er kun anden i størrelse til de blå hvaler, de største pattedyr på jorden. Finhvalerne har en lang, slank krop, perfekt strømlinet til at svømme hurtigere end i mange menneskeskabte dampskibe. Hvalerne vokser op til omkring 89, 6 fod og kan veje op til 74 tons. De foder på fisk, krill, copepods og krebsdyr. Finhvalerne er udbredt i fordeling, og besætter verdens oceaner mellem polerne og ækvator. På trods af deres store valg af levested overlever kun omkring 100.000 finhvaler i dag, hvilket nødvendiggør behovet for at klassificere dem som truet. Omfattende jagtepisoder i de sidste to århundreder har ført til de truede status af disse dyr. Selvom der er etableret et internationalt moratorium for finhvaljagt, fortsætter Japan og Island fortsat med at jage disse hvaler.

Blåhval

Desværre er de blå hvaler, verdens største levende dyr, signifikant reduceret i antal med kun 10.000 til 25.000 individer, der overlever i dag. Blåhvaler er virkelig massive, vokser så længe som 100 fod og vejer så meget som 200 tons. Det anslås, at en blåhvalens tunge selv er vægten af ​​en elefant! Det er helt overraskende, at disse gigantiske væsner primært fodrer med små væsner kaldet krill, der indtager op til 4 tons krill dagligt. De blå hvaler lever i par eller alene og er meget vokale i naturen. De blå hvaler har en bred fordeling, der findes i verdens oceaner fra polerne til ækvator, og udviser sæsonmæssige migreringer fra de polare og subarktiske regioner om sommeren til det tropiske og subtropiske vand om vinteren. Blåhvalerne er i øjeblikket klassificeret som truet af IUCN. Jagt af mennesker er den væsentligste årsag til nedfaldet af disse arter. Hvalerne er også blevet udsat for død ved indflydelse med store skibe.

North Atlantic Right Whale

Med kun få hundrede overlevende individer er Nordatlantens højre hval den mest truede hvalart i verden i dag, idet den klassificeres som kritisk truet af IUCN. Disse hvaler findes i to forskellige befolkninger, i det vestlige Nordatlanten og i det østlige Nordatlanten. Disse hvaler vejer omkring 40.000 til 70.000 kilo og vokser i længden til omkring 52 meter. Deres hurtige nedgang i befolkningen er et resultat af utilsigtet dødsfald ved påvirkning af skibe, indvolde i fiskeredskaber, klimaændringer og tidligere episoder af massestregning efter olie.

Truede og sårbare hvalarter

RangHvalarterstatus
1SeiTruede
2BlåTruede
3Nordatlantiske højreTruede
4North Pacific RightTruede
5spermSårbar
6finSårbar