Titi Monkey Facts - Dyr i Sydamerika

Titis er små, kanin størrelse, ikke-prehensile tailed aber af familien Callicebinae . De findes i de sydamerikanske stater i Brasilien, Peru, Ecuador, Bolivia, Colombia og Paraguay. De beboer for det meste fugtige tropiske og subtropiske skove, da deres kost primært består af vegetation.

4. Fysisk beskrivelse

Titi aber har for det meste rødlig, brun eller sort pels, selv om nuancerne kan variere afhængigt af hver art. Pelsen er lang, tykk og blød, med noget skramt udseende og har lettere nuancer på undersiden.

De har lange bageste lemmer. De har relativt korte hunde, der er adaptive til fodring af vegetation og frugt. Halen er furry og ikke-prehensile. Kvindens hale kan variere fra 36-64cm i længden, mens den for mænd varierer fra 39-50cm.

Mandlige titiaber rækker i vægt fra 850g-1200g (1, 9-2, 6lb), mens hunner spænder fra 700-1020g (1, 5-2, 2lb). Kvindelig kropslængde spænder fra 29-42cm, mens den af ​​mænd fra 30-45cm.

De bevæger sig ved at gå, klatre og springe (quadrupedal). De ses sjældent på jorden, da de befinder sig i træer på jagt efter vegetation. Når de er på jorden, bevæger de sig ganske hurtigt.

3. Kost

Deres kost består hovedsagelig af frugter ( frugivorer ), selvom de også fodrer med blade, insekter, fugleæg og små hvirveldyr. De foder på mest umodne frugter fra små træer. De spiser insekter som kokoner, sommerfugle, møller, edderkopper og myrer. En stor del af deres kost er også blade, især unge blade og bladknopper, som er en kilde til protein.

De behøver i grunden ikke at drikke vand, da de udlede det fra deres mad. Frugterne og bladene har et højt vandindhold, der er tilstrækkeligt til at slukke deres tørst. Nogle arter er imidlertid kendt for at drikke vand fra floder og vandløb.

2. Habitat og Range

Titi aber beboer de sydamerikanske stater Colombia, Bolivia, Brasilien, Ecuador, Paraguay og Peru. Forskellige arter er indfødte i disse stater afhængigt af faktorer som klima, vegetation dækning og højde.

I Brasilien findes f.eks. C. baptista, C. bernhardi, C. cinerascenes og C. moloch . Arter fundet i Bolivia er C.donacophilus og C. aureipalatti, der befinder sig i de nordvestlige dele af Bolivia. Andre arter fundet i Bolivia samt Brasilien og Peru er C. Brunneu, C. oenathe og C.cupreus. C.discolor findes i Colombia, Ecuador, Peru og Brasilien.

C. ornatus findes kun i østlige Colombia, mens C. pallescens er den eneste art af titi ape fundet i Paraguay.

Titi aber foretrækker beboelse af områder med tæt vegetation som skovkanter, sumpere, regnskove, flodbredder, tykker osv. De kan lide skove og frie kanter samt sekundær vækst og patches, der findes midt i savanne og nær floder. De bevæger sig rundt i deres levesteder for at søge efter frugter, da de fleste frugter, der forbruges af dem, er sæsonbestemt.

Flere arter har forskellige habitat præferencer. For eksempel befinder C.donacophilus sig åbne græsarealer og savander, mens C. cinerascens foretrækker skovområder og tætte skove.

1. adfærd

Titis bor i lejre bestående af mindst to medlemmer op til maksimalt syv, hvor han har en vis grad af lederskab i disse grupper. De er monogame i naturen og har kun en parringspartner til livet. Hanen bryr sig om spædbørnene, beskytter den og giver den kun til moren til pleje.

Disse aber er hovedsageligt aktive i løbet af dagen indtil solnedgang, når de går på pension. I den varme årstid er der masser af frugt, som får dem til at stige tidligt for at fodre, og i den koldere årstid er de tilbøjelige til at sove mere, da frugter er svære at finde under sådanne tidspunkter.

Deres sovepladser er på grene, der findes omkring 15 meter fra jorden. Medlemmer sover tæt på hinanden og går generelt sammen med deres haler og samler sammen.

De har små hjemområder; derfor udviser de ikke stor nysgerrighed. De er tøvende over for nye situationer. Da de er territoriale, bruger de en række vokaliseringer til at definere, beskytte deres grænser og styrke deres territorium.

Titi aber kan eksistere fredeligt med andre primater som egern aber, ugle aber, tamarins blandt andre. Større arter af primater ville konkurrere med titis for mad, især de større frugttræer, og titis ville blive jaget helt væk.

Deres kommunikation er præget af høje og lave bøjninger, triller, chirps og grunts. Når de står over for trusler og vold, kommunikerer de med de høje lyde, mens de lavere lyde ofte bruges i kommunikation indbyrdes og med andre sociale grupper i habitatet. De stønner under copulation, hengivenhed og hilsen.

Titis kommunikerer også fysisk ved at pleje hinanden og fordybe deres haler under søvn. Mandlige og kvindelige vener sig til brudgom og entwine med hinanden i stedet for med andre medlemmer af deres gruppe. Hannerne er meget beskyttende og omsorgsfuldt for deres hjælpere og vil ofte pleje dem og deres spædbørn også.

Raptors såsom ørne og ugler byttet på titi aber. Andre rovdyr omfatter jaguarer og slanger. Infant titis er mere sårbare over for rovdyr, selvom mændene altid tilbyder intens beskyttelse til dem. For at beskytte sig mod sådanne rovdyr, skjuler titi aber ofte i den tætte vegetation, sammenflettet figner og grene, hvor rovdyrene ville have svært ved at finde dem.