Hvorfor er Grauer's Gorillapopulationer så truet?

Hvad er Grauer's Gorillas?

Grauerens gorilla ( Gorilla beringei graueri ), også kendt som den østlige lavlandsgorilla, er en underart af den østlige gorilla, der er endemisk for de tropiske skove i Den Demokratiske Republik Congo (DRC) i Afrika. Mænd af denne gorilla-underart har en gennemsnitsvægt på ca. 163 kg, mens kvinder kun er omkring halvdelen af ​​massen. Gorillaerne har en jet black coat, der bliver sølvfarvet på bagsiden i tilfælde af mænd som de modnes. Disse gorillaer er den største af de fire gorilla underarter. Mænd har en gennemsnitlig højde på omkring 1, 69 meter, mens kvinder har en gennemsnitlig højde på omkring 1, 60 meter. Grauer's gorillaer adskiller sig fra andre gorillaer ved deres stammebygninger, kortere muzzler og større hænder.

Livet i de østlige lavlander

Grauerens gorillaer findes i DRC's bjergrige, overgangs- og lavlandske tropiske skove. De mest grundigt studerede populationer af disse skabninger forekommer i Kahuzi Biega National Park. Andre populationer findes i Maiko National Park, Usala Forest, Tayna Gorilla Reserve og omkring Itombwe Massivet. Grauerens gorillaer er primært plantelevende i naturen og fodrer på blade, stilke, frugter og bark af indfødte planter. Lejlighedsvis kan disse skabninger også ty til fodring på insekter. Gorillerne udgør meget sociale grupper på 2 til 30 personer, hvor en enkelt dominerende mand eller to fuldvoksne mænd fører en gruppe af flere kvinder og deres afkom, idet de er ansvarlige for at beskytte gruppen mod alle former for fare. Unge, modne mænd forlader sådanne grupper i håb om at tiltrække kvinder til at danne nye grupper af deres egen en dag. Grauerens gorillaer har en svangerskabsperiode på otte og en halv måned, helt tæt på et menneskes væsen. Børnene ammer i 3 år, og mænd vokser omkring 12 år, mens kvinder gør det i en alder af ca. 8 år.

Ravaged By War

I årevis har Den Demokratiske Republik Congo (DRC) lidt af hærgen af ​​borgerkrig raser i regionen. I øjeblikket er der dog sket nogle forbedringer i krigsscenariet i landet, men de østlige dele af DRC er stadig under påvirkning af snesevis af væbnede grupper og oprørere, hvis aktiviteter har lagt til spil for menneskers liv og dyrelivet, der befinder sig i skovene af regionen. Grauer's gorilla, en af ​​de største arter af pattedyr, der befinder sig i skovene i den østlige DRC, blev meget sårbar over for virkningerne af menneskelig grådighed og udnyttelse, da egnede bevarelsesmetoder er vanskelige at gennemføre i den krigsherede region. Hvad er værre stadig, rapporterede Wildlife Conservation Society død af en skovvagt i Kahuzi-Biega National Park i hænderne på de forræderiske væbnede oprørere så nylig som 31. marts 2016. Dette er det eneste sted, hvor gorillanummerne synes at være at komme sig ud, mordet på vagten virker som en dårlig omen for udsigterne for den fremtidige overlevelse af arten.

Poaching og skovrydning

Grauerens gorilla har nu kun 13% af artens historiske rækkevidde. Per 2016-rapport eksisterer kun 3.800 af disse gorillaer i naturen i dag, mens kun få årtier tilbage i midten af ​​1990'erne var der 17.000 af disse samme gorillaer i DRC's skove. Borgerkrigen har udløst tabet af store områder af Grauer's gorillas habitater, da der ikke er tilstrækkelig plads til at gennemføre beskyttelsesforanstaltninger fra regeringen i Den Demokratiske Republik Congo i sine mest krigshærvede zoner. Udbredt stødning af disse store aber har også i høj grad formindsket deres tal i skovene. Mining for coltan, et nøglemineral, der anvendes til fremstilling af mobiltelefoner, har også haft indflydelse på disse aberes levesteder.

Bevaringsindsats

Som mange andre vilde arter, der beboer verden i dag, er Grauer's gorillaer blevet skubbet til udryddelse af menneskelig grådighed og egoisme. Med borgerkrig i DRC viser ingen tegn på permanent standsning, forekommer situationen for disse vilde gorillaer ret dystre. Verdensfonden for Natur, Flora og Fauna International, Wildlife Conservation Society og andre sådanne organisationer arbejder sammen med DRC's regering om at udarbejde planer og metoder til at beskytte de sidste resterende Grauer's gorilla familier. Diskussioner om at skabe en ægte "grøn" beret, eller en del af landets hær uddannet til at beskytte skovene fra de væbnede oprørere, er undervejs. Der er også et stort behov for at skabe bevidsthed blandt lokalbefolkningen for at stoppe med at jagte disse gorillaer til forbruget af deres buskekød.