Befolkning og distribution af chimpanser: Vigtige fakta og tal

Hvad er en chimpanse?

Chimpansen er en stor ape-art, der er hjemmehørende i Afrika syd for Sahara, hvor det foretrækker skove og jungler. Denne art er opdelt i to underarter: bonoboen og den fælles chimpanse. Bonobo beboer områder syd for Congo-floden, og den fælles chimpanse kan findes nord for Congo-floden. Disse to chimpansearter kan differentieres af deres størrelse og sociale struktur; den fælles chimpanse er større og har et patriarkalsk samfund, mens bonoboen er mindre og har et matriarkalt samfund. Begge har de største hjerner af alle primater, er de mest intelligente, brugsværktøjer og er de nærmeste pårørende til mennesker. Chimpanser er sociale dyr, der bor i samfund mellem 15 og 80 individer. Denne artikel tager et kig på kimpansens bevaringsstatus, trusler og globale befolkning.

Bevaringsstatus

Chimpanser kunne engang findes over det centrale område af Afrika inden for ækvatorialområdet. I begyndelsen af ​​det 20. århundrede udvidede dette område fra de vestlige regioner Tanzania og Uganda til den sydlige del af Senegal og chimpanser beboede de tungt skovområder. Sjimpansepopulationen blev antaget at være ca. 1 million. I dag er dens rækkevidde og befolkningsstørrelse imidlertid faldet markant. Den Internationale Sammenslutning for Bevarelse af Natur (IUCN) har nævnt denne art som truet. Den fælles sjimpanse har en vild befolkningsstørrelse på mellem 150.000 og 250.000, og bonoboen vurderes at have en vild befolkning på mellem 29.500 og 50.000. Dets status som truet art er forårsaget af en række faktorer, som diskuteres nedenfor.

Trusler

De primære trusler mod chimpanser i dag omfatter: poaching, ulovlig handel med kæledyr, habitat tab og sygdom.

Poaching er et alvorligt problem for chimpanse bevarelse. Disse dyr er værdsat som fødevarekilde for mennesker. Chimpanseekød udgør mellem 1 og 3% bushmeat i Elfenbenskysten markeder. I andre områder dræbes denne art til brug som folkemedicin. Desuden er disse dyr meget efterspurgt at blive solgt og handlet på det illegale kæledyrsmarked. Mange gange dræbes moderen og sælges i bymarkedet som buskød, og hendes baby sælges så som et kæledyr.

Chimpanser habitat tab er også en væsentlig bidragyder til befolkningen tilbagegang som infrastruktur ekspansion, skovrydning og stigende urbanisering krænker historiske chimpanse territorier. Navnlig infrastrukturudvidelse har også givet strygere med lettere adgang til chimpansehabitater. Da disse levesteder bliver mere fragmenterede, er chimpanserpopulationer tvunget til at leve i større isolation, hvilket resulterer i en mindre mangfoldig genpool. Selv de sjimpanser, der bor i beskyttede områder, som nationalparker og reserver, er genstand for ulovlig minedrift, logning og landbrugsaktiviteter.

Denne art er også truet af sygdom. På grund af lighederne mellem chimpanser og mennesker er disse dyr i stand til at indgå menneskelige sygdomme. Både Ebola og HIV er i stand til at inficere chimpanser. Da byområder kommer i tættere kontakt med chimpansehabitater, øges sandsynligheden for at indgå disse sygdomme.

Chimpanser i det vilde

Som tidligere nævnt anslås den vilde chimpanse befolkning til mellem 150.000 og 200.000. Denne art kan stadig findes inden for sin oprindelige rækkevidde, men dens levesteder er mindre og mere fragmenterede end tidligere. Den største befolkning, omkring 115.000, findes i den centrale region i Afrika, som omfatter: Den Demokratiske Republik Congo, Kamerun og Gabon. I disse lande kan chimpanser kun findes i store områder af jomfrueskove. Inden for dette centrale område kan også mindre befolkninger findes i: sydøstlige Nigeria, Ækvatorialguinea, Den Centralafrikanske Republik og Angola.

Andre chimpanser kan også findes i den vestlige og østlige del af Afrika. I vest ligger befolkningsestimater mellem 21.000 og 55.000. Chimpanserne her findes i ekstremt spredte og meget små dele af de resterende skove. Af de 13 vestlige lande, hvor chimpanser kan findes, har Cote d'Ivoire den største befolkning, men dette gang store antal er faktisk faldet med 90% i de sidste to årtier. Dette efterfølges af større chimpansepopulationer i Guinea-Bissau, Sierra Leone, Guinea, Liberia og Nigeria. Meget mindre befolkninger beboer Ghana, Senegal og Mali. I dag er chimpanser opført som uddøde i Burkina Faso, Benin og Gambia. Statistik tyder på, at denne art også kan uddø i Togo.

I øst bor chimpanser i de vestlige områder i Tanzania og Uganda, Rwanda, Den Centralafrikanske Republik og Den Demokratiske Republik Congo. Meget mindre koncentrationer af denne art kan findes i det sydøstlige Sudan og Burundi.

Af særlig interesse er Nigeria-Kamerunens chimpanse, der har den mindste vilde befolkning på kun omkring 6.500. Disse individer beboer området nord for Sanaga-floden og ca. 1.500 af dem, de eneste, der anses for beskyttede, findes i Gashaka-Gumti National Park.

Chimpanser i fangenskap

Over hele verden bliver yderligere chimpansepopulationer bevaret i fangenskab. Mange af disse individer bor i zoologiske haver og forskningscentre, selv om nogle bruges som en del af cirkushandlinger eller opbevares som kæledyr.

Nuværende statistikker viser, at 119 bonobos bor i zoologiske haver i hele Europa. Størstedelen af ​​disse findes i Tyskland, hvor 65 bonobos fordeles mellem 6 zoologiske haver. I USA lever for eksempel ca. 2.000 chimpanser i fangenskab. Af disse er omkring 300 i zoologiske haver og omkring 1700 er opdrættet til brug som medicinske forskningsemner. De chimpanser, der findes i medicinske forskningslaboratorier, er efterkommere af vilde chimpanser, der blev fanget før 1973, da konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter (CITES) blev vedtaget.

CITES signatarlande forhindres i at opfange, handel eller på anden måde dræbe plante- og dyrearter på listen. Det betyder, at chimpanser stadig ikke bliver fanget og brugt i cirkuser i ikke-signatarlande. Disse cirkuschimpanser er fanget som babyer, så de kan trænes fra en ung alder, og poacherne dræber også de voksne i gruppen for at få lettere adgang til de målrettede babyer. Antallet af chimpanser, der holdes som cirkushandlinger eller som husdyr i lande uden for CITES, er ukendt.