Bavian - Unikke dyr i verden

Bavianer er nogle af de største primater, der tilhører Papio-slægten. De består af fem arter, der omfatter oliven, chacma, guinea, hamadryas og gule bavianer. Bavianer er gamle verdensaber, som primært opholder sig på jorden. Deres kroppe er dækket af tyk pels til voksne med næse og skinker, der er barne. Hanner er generelt større end kvinder. De vokser op til 100 pund. I modsætning til nye verdensaber har bavianer korte, ikke-prehensile haler, som de bruger til balance. Baboons har doglike muzzles med tætte øjne.

Socialt adfærd

Baboons er sociale dyr, der lever i tropper på omkring 50 medlemmer, hvoraf nogle har op til 250 medlemmer. Inden for deres sociale grupper viser bavianer meget venlighed gennem handlinger som at hjælpe med at passe de unge, pleje, dele mad og beskytte hinanden mod rovdyr. Bavianernes sociale grupper består af både mænd og kvinder med nogle mænd, der optræder som den dominerende part. Kvinder har en tendens til at holde sig til de grupper, de blev født i, mens mænd flytter fra en gruppe til den anden efter at have opnået seksuel modenhed på ca. 8 år. Unge i omtrent samme alder kan lege sammen og nogle gange vil lege med andre primater som chimpansen.

Meddelelse

Baboons er intelligente dyr med forskellige kommunikationsevner, herunder en række vokaliseringer, håndbevægelser og ansigtsudtryk. De har unikke kommunikationsmønstre, som også er mærkbare hos mennesker, såsom opretholdelse af øjenkontakt. Baboons kan bruge flere gaver til at kommunikere i sig selv eller skræmme fjender væk ved at vise deres store hjørnetænder. Fra kommunikationsmønstre mellem forskellige gruppemedlemmer kan bavianer etablere den sociale struktur og dominans inden for gruppen.

Habitat og kost

Baboons er hjemmehørende i Afrika og Arabien. De foretrækker åbne savanne græsarealer, bakker, og andre optager semi-ørken områder. Deres store tilpasningsevne gør det muligt for dem at leve i tropiske skove. Bavianer bruger det meste af deres tid på jorden og går rundt på alle fire og klatrer på træer om natten for at hvile. De er omnivorer med deres kost, der hovedsageligt læner sig mod planteædende. Baboons feed på græsser, rødder, insekter, frugter, frø, bark, fugle, husdyr som får og geder og fisk. Nogle gange kan bavianer jage dyr som antiloper.

Reproduktion

Parring og reproduktion varierer i arten. I de fleste af arten er mændene dog med nogen kvinde inden for troppen. En kvinde kan have mere end en partner. Når den er på varme, præsenterer kvinden hendes hævede og røde knogler til en mand. Drægtighedsperioden varer i seks måneder. Enkeltfødsler er de mest almindelige blandt bavianer, selvom sjældne tilfælde af tvillingfødsler registreres. Kvinder plejer primært at være unge, selvom mænd kan passe på de unge for at vinde en kvindes favør. Nogle gange hjælper kvinder i gruppen med at passe på de unge hos andre kvinder. Mænd, der kæmper for dominans eller en bestemt kvinde, kan dræbe de unge for at parre sig med kvinden.

Trusler

Selvom bavianen er klassificeret som mindst bekymret for pattedyr, står den over for flere potentielle trusler. Nogle af disse trusler indbefatter nedbrydning af levnedsmidler og fragmentering gennem menneskelige aktiviteter som bosættelse og landbrug, jagt af bavianer i områder nær menneskelige bosættelser og deres omfattende anvendelse i forskningslaboratorier. Bavianer står også over for trusler fra deres fjender, herunder løver, den strippet hyena, cheetahs og leoparderne.